Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Надвзетите пари за парно ще се приспадат от сметките на потребителите през юли

До средата на месец юли ще бъдат приспаднати от сметките на потребителите разликите от намалението в цената на природния газ, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Клиентите, които се отопляват на газ и парно, ще получат редуциране с първата възможна сметка, като от реалната сума ще се извади намалението. Ако разликата, която трябва да се възстанови е по-голяма от сметката, изплащането ще продължи и при следващата сметка.

Първите приспадания може да започнат от средата на юли, когато трябва да са готови изравнителните сметки.

Във вторник парламентът реши, че „Булгаргаз” ще трябва да върне надвзетите 45 млн. лева на бизнеса, които той е платил на свободния пазар за природен газ.

"Целта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката беше по максимално бърз и ефективен начин този положителен ефект от предоговарянето на цената на природния газ между „Булгаргаз“ и „Газпром“ да достигне максимално бързо до българските потребители", обясни Теменужка Петкова.

„Газпром Експорт“ върна на „Булгаргаз“ към 150 млн. лв. заради договорена промяна във формулата за цените със задна дата от 5 август миналата година. Цената на руския газ за България в новия договор е близо 40% по-ниска. Парите, възстановени от руската компания, са по сметките на "Булгаргаз". Държавният оператор вече е внесъл в КЕВР предложение за промени на цените със задна дата от април миналата година до 31 март тази година. 

Първоначално, бизнесът бе изключен от схемата за възстановяване на надплатеното. Четирите национално представени работодателски организации КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК обаче поискаха отстраняването на енергийния министър Теменужка Петкова. 

С българския бизнес винаги сме били в добър диалог, заяви Петкова по повод исканата й оставка от асоциацията на работодателите. Според нея българската индустрия ще получи максимално бързо парите, които са й надвзети.

"С българския бизнеса винаги сме имали добър диалог. До българската индустрия достигна информация, която не отговаря на истината. Никога не е стоял въпроса дали трябва да се възстановят парите на българския бизнес", отбеляза енергийният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във