Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над половината от услугите в кадастъра са през електронния портал

Промените в Наредба 5 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри ще влязат в сила от 1 октомври. Това стана ясно след като нормативният акт беше публикуван в „Държавен вестник“.

Изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Виолета Коритарова съобщи, че вече има избран изпълнител за надграждане на информационната система на кадастъра и се надява работата по обновяването й да започне до месец.

Тя изнесе още данни, че съотношението между услуги, заявени по електронен път и на гише, е в полза на електронния портал, като те са вече над половината. „Това значи, че хората ни имат доверие, ние успяваме да наложим нашите електронни услуги, да докажем на обществото, че те работят, че сме една от малкото администрации, която напълно предоставя всичките си услуги в електронен вид и че по тях се работи равностойно с тези, заявени на гише“, коментира инж. Коритарова.

Тя отчете, че през последната година и половина се е повишил броят на подаваните заявления и те достигат до 3000 на ден.

А за да се повиши нивото на обслужване, продължава практиката на т.нар. „тайни клиенти“.

Продължава да се работи и по увеличаването на кадастралната карта, като за пълното покритие на страната остават 5-6% за урбанизираните територии. Напълно завършен е процесът за София, отбелязва инж. Коритарова.

В началото на тази година са открити обществени поръчки за останалите непокрити 12 обособени позиции за над 11 хиляди хектара, уточни изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. До края на октомври се очаква да приключи процедурата по избор на изпълнители и през декември да започне работата по изпълнението на дейностите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във