Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над половината от туристите през септември са от съседните страни

Туризмът остава един от най-динамично развиващите се отрасли в двустранните търговско-икономически връзки през последните години.

За туристите от съседните ни балкански страни България е била най-предпочитана дестинация през септември, съобщава ни Националния статистически институт. И няма нищо чудно в това. От общо 563 719 гости у нас през деветия месец, от балканските страни са дошли 372 122 човека. Най-много отново са тези от Румъния - 147 976, и Турция - 105 538. Следват посетителите от Сърбия - 51 069 човека. След това са туристите от Република Северна Македония - 32 805 и Гърция - 26 734 посещения.

Туризмът остава един от най-динамично развиващите се отрасли в двустранните търговско-икономически връзки със съседните ни страни през последните години. Заедно с това се забелязва и траен интерес при взаимните посещения. Основанията за това са много - близостта, познаването на условията за туризъм у нас и ниските разходи за почивка.

В обстановката на коронавирус и ограниченията за придвижване хората вече предпочитат да пътуват до по-близки дестинации. А заедно с това и пречките за пресичане на границите между балканските страни са по-малко. 

Засега само при пътуванията към Гърция има малко повече административни пречки. 

Във връзка с усложнената обстановка от COVID-19, от 00:00 до 05:00 часа гръцките гранични власти няма да пропускат през ГКПП Промахон на влизане в Гърция чужди граждани с леки автомобили и автобуси. Товарните автомобили ще бъдат пропускани без промяна, както досега.
През ГКПП "Илинден" - "Ексохи" се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код. 
На влизане в Гърция през ГКПП "Маказа" могат да преминават гръцки граждани и чужди граждани с гръцки разрешителни за пребиваване с QR код, получен не по-късно от 24 часа преди влизането в Гърция и отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа от времето на пътуване и преведен на гръцки или английски език. Тези граждани няма да се пропускат от 23 ч. до 7 ч. в двете посоки. 
Водачи на товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки и товари през ГКПП „Маказа“, се допускат за влизане в Гърция с QR код,  без PCR тест по всяко време на денонощието.
През ГКПП "Капитан Петко войвода"- "Орменион" гръцките гранични власти ще пропускат само товарни автомобили, без представяне на РSR тест от водачите, отпада забраната за преминаване през нощта. 
През ГКПП "Ивайловград" - "Кипринос" и ГКПП "Златоград" не се пропускат в двете посоки никакви превозни средства.
Влизането на туристи в Гърция е възможно само през ГКПП "Кулата" – "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. Туристите могат да влизат в България на граничните пунктове „Кулата“ и  „Маказа“. 

Пътуващите към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес: https://travel.gov.gr 

В Румъния се пропускат български граждани без да им бъде налагана карантина. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП "Русе" и ГКПП "Видин". Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

Българските граждани, които влизат на територията на Сърбия, трябва да представят задължително отрицателен PCR-тест за наличие на вируса SARS-CoV-2, не по-стар от 48 часа, издаден от национална референтна лаборатория. Ако преминават транзитно, могат да влязат в страната без да притежават отрицателен тест.

Българските граждани могат да пътуват до Република Северна Македония без ограничения.

Българските граждани могат да пътуват до Турция без ограничения.

Трябва да отбележим и това, че Румъния, Турция, Гърция и Сърбия са сред най-големите ни партньори и отдавна си разменяме с тях стоки за по няколко милиарда евро. Значителни са инвестициите им у нас, а и много фирми от тези страни развиват свои проекти в България. Със Северна Македония стокообменът е за над седемстотин милиона евро.

От европейските страни най-много туристи са дошли от Германия - 39 593. От другите държави от Стария континент интерсът е бил по-малък. 

От Полша сме посрещнали 29 396 туристи, от Украйна - 27 089, от Обединеното кралство - 11 730, от Израел - 10 597 гости.  

Транзитните преминавания през страната са 45.2% (254 600) от всички посещения на чужденци в България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във