Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над две трети от тютюна реколта 2020 вече е прибран

Близо 80% от тютюна в България е прибран, съобщиха от "Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010" (НАТ-2010). 

При четирите сортови групи, които се отглеждат в страната - "Басми", "Каба Кулак", "Бърлей" и "Виржиния", са прибраните различни количества от тютюневата суровина. Най-напреднала е работата при дребнолистните сортови групи "Басми" и "Каба Кулак". От тях в сушилните и складовете на тютюнопроизводителите са влезли вече съответно по 95 и 87% от реколтата. 

При едролистните сортове фермерите имат още работа. Трябва да се приберат още една трета от реколтата при "Бърлей" и почти половината от "Виржиния". 

Наблюденията на експертите показват много високо качество на суровината тази година. Прогнозите са до края на септември да бъде прибрана цялата реколта от тютюн. 

Според експертите от сектор "Тютюн" изкупната кампания ще е най-активна през ное;ври и декември и ще приключи през януари следващата година. 

Тогава ще станат известно и количеството произведен тютюн в реколта 2020, както и средните изкупни цени. 

Отглеждането на тютюн в България има значително социално значение, тъй като при определени нископродуктивни почви тази култура се явява основна за населението, т.е. тя е в основата на традиционния му поминък. С навлизането в производството на американските типове тютюни Виржиния и Бърлей, ареалът на разпространение в България нараства.

Тютюнът е култура с добре изразена самопоносимост, поради което може да се отглежда успешно продължително време след себе си, т.е. като монокултура. Това е благоприятно за регионите с типично производство на ориенталски тютюни, тъй като почвените и теренните условия там са неподходящи за отглеждане на повечето земеделски култури.

Към момента, въпреки силно редуцираното производство, България е известна в света с производството на висококачествени ориенталски тютюни. Те са дребнолистни и се  използват предимно за производство на цигари.

В страната са обособени няколко тютюневи области, със специфични екологични условия за отглеждане на тази култура, но Тютюнът в България вирее на всички почви, но качествен тютюн се произвежда от на т.нар "тютюневи почви".

Затварянето на цигарените фабрики на "Булгартабак" силно свиха производството и преработката на тази суровина. Тя се изкупува от някои български и международни фирми. Сред големите български фабрики за цигари са тези в Пловдив и Стара Загора. "Кингс табако Интернешънъл" ЕАД е сред най-старите производители на цигари и тютюневи изделия в България и е наследник на над 130-годишна тютюнопроизводителна традиция. Корените на компанията могат да се проследят до 1872 година, когато в Пловдив отваря врати първото тютюнопреработващо манифактурно предприятие. До 2008 г. фирмата е част от държавния холдинг “Булгартабак”. През месец юли 2008 г. е извършена приватизация, като практически фирмата става първото частно предприятие в България, производител на цигари.

Другата е "Слънце Стара Загора Табак" АД. Цигареното предприятие с дългогодишен опит в обработката на тютюн и производството на тютюневи изделия. Компанията е основана през 1918 г., но корените на марката "Слънце" могат да се проследят до 1875 година. През декември 1970 г. е открит Тютюневият комбинат "Слънце", чийто пряк продължител е "Слънце Стара Загора Табак" АД след приватизацията на дружеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във