Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над два пъти по-голям прогнозен растеж в Хърватия спрямо България

Европейската комисия заяви в четвъртък, че очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Хърватия да се увеличи с реални 8.1% тази година, подобрявайки прогнозата си за ръст от 5.4% през юли.

"Възстановяването на икономиката на Хърватия продължи през 2021 г., най-вече подкрепено от силното частно потребление и по-добро от очакваното представяне на туристическия сектор“, заяви ЕК в своята публикация за Есенна икономическа прогноза. За 2022 г. Комисията ревизира надолу прогнозата си за икономическия растеж на Хърватия до 5.6 процента.

В есенните си икономически прогнози, Европейската комисия прогнозира силен икономически растеж за Гърция от 7.1% през 2021 г. и 5.2% през 2022 година. "Очаква се въздействието на пандемията постепенно да се смекчи, а благоприятната фискална и парична политика, съчетана със силния тласък на Плана за възстановяване и устойчивост, ще поддържат темпото и занапред", обяснява ЕК за южната ни съседка.

Прогнозата за друга наша съседка - Румъния, е че румънската икономика се очаква да нарасне с реални 7% през 2021 г., с 5.1% през 2022 г. и с 5.2% през 2023 година.

За сравнение, както "Банкеръ" писа, ЕК очаква реалният БВП на България да нарасне с 3.8% през текущата година. ЕК предупреждава, че влиянието на по-високите цени на енергията върху инфлацията и консумацията може да се окаже по-сериозно от очакваното, а скорошното повишаване на енергийните цени и на цените на храните са на път да подкопаят покупателната способност на домакинствата с ниски доходи в България.

"Ниските нива на ваксиниране и високите цени на енергията представляват краткосрочни предизвикателства за възстановяването", заявиха от Еврокомисията в прогнозата си за България. Европейската комисия очаква 4.1% ръст на българската икономика през 2022 година. За 2023 г. се очаква увеличение на БВП с 3.5 на сто. 

Хърватия даде заявка, че планира на 1 януари 2023 г. да се присъедини към еврозоната. Въпреки че България и Хърватия се присъединиха в един и същи ден към валутния механизъм ERM II, известен като чакалнята на еврозоната, у нас най-често коментираната дата за приемането на еврото е 1 януари 2024 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във