Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 9 млн. чуждестранни туристи посетили България

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че над 9 млн. чуждестранни туристи са посетили България през миналата година. Караянчева призова и българските граждани да опознаят повече България. 

"Хубаво е да опознаят малките населени места, за да можем да се докоснем до природата, до културата и до тази наша България, която толкова малко познаваме понякога", каза председателят на парламента в събота (9 февруари) на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", която се проведе в София.

Министърът на туризма Николина Ангелкова отчете, че у нас само около 25% от туристите са българи при над 50% във водещите туристически държави. Ангелкова също смята, че трябва да се насърчават пътуванията на българи във вътрешността на страната. 

" В един общ пакет да покажем скритите кътчета на България, като например в Община Баните, Смолянско, където има прекрасна минерална вода. В Община Септември има редица традиции, свързани с производството на грозде, ракия, разбира се. Във Варна има годишнина на балетната опера, така че всички такива ключови събития целта е да бъдат показани от нас, популяризирани. Ще направим специален календар на тях за 2019 г., които да са различни от събитията, включени в националната програма за реклама“, допълни министърът.

С 2.6 процента е нараснал броят на нощувките от българи на територията на страната, отбеляза Николина Ангелкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във