Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 85% по-малко туристи на морето през това лято

Над 85% по-малко туристи ще посетят Южното Черноморие това лято. Това прогнозира пред БНР председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов.

Той посочи, че в сферата на туризма масово се освобождава персонал. Според него това ще увеличи безработицата с близо 30% през есента.

По думите на Иванов чартърните полети с чуждестранни туристи по Южното Черноморие това лято са само от четири държави - Германия, Полша, Чехия и Нидерландия, като ползвали само нискотарифни авиокомпании, а от Чехия имало само един чартър всяка неделя. Словашките фирми пък са резервирали седмично само по пет седалки. По тази причина картината била изключително тревожна.

Председателят на Регионалната туристическа камара е категоричен, че трябва да се търсят облекчения по редица направления - такси и данъци и да се отлагат за бъдещи периоди. Само по този начин може да се помогне на малкия и среден бизнес. Големите ще се спасят, но малките, известна част от тях ще загинат, прогнозира Иванов.

Той смята, че уикенд туризмът и малкото чартърни полети с чуждестранни туристи няма да спасят сезона.

Браншът беше принуден да измисли начин за светкавично приспособяване в трудната ситуация. От сектора обещаха безопасност, строги мерки и категорична гаранция, че летовниците ще получат сигурна почивка. Въпреки това бяха не веднъж обвинявани за ръста на новозаразените от коронавирус. 

Именно по този повод в писмо до премиера, министрите на туризма, на здравеопазването, на външните работи и Националния оперативен щаб, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) осъжда и не приема публичните изявления и действия по злепоставяне на българския туризъм и развлекателен бранш.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във