Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 75% от хотелиерите са против проверка за ковид сертификати

76%, хотелиерите са на мнение, че въвеждането на задължителни проверки за COVID сертификат при посещение на хотели и заведения, не е добра идея.

Над 75% от хотелиерите в България са против въвеждането на задължителни проверки на гостите за COVID сертификати, съобщи Георги Дучев, директор на "Хотелски форум".

Организаторите на Хотелския форум – най-голямата професионална среща в туризма в България, решиха да организират национално допитване сред хотелиерите, доколко те са съгласни с подобни предложения.

Покани за участие в анкетата бяха отправени към собствениците и мениджърите на почти всички хотели от страната с категория 3 и повече звезди – 1230 хотела. Респондентите са представители на всички типове хотели  – градски, ваканционни, спа и пр. Като категории – 2, 3, 4 и 5 звезди.

Резултатите  от допитването показват, че мнозинство от 76%, хотелиерите са на мнение, че въвеждането на задължителни проверки за COVID сертификат, също известен като „зелен паспорт“ (удостоверение, че приносителят е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или с негативен тест за коронавирус), при посещение на хотели и заведения не е добра идея и по-скоро би довело до бойкот на хотели от страна на клиентите, отколкото да стимулира ваксинационния процес в страната.

На въпроса, дали са съгласни, средствата, които са предвидени за сектор „Туризъм“ в актуализирания държавен бюджет – 60 млн. лв., да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационната кампания чрез издаване на туристически ваучери на нововаксинирани българи, близо три четвърти – 72,6% от респондентите отговарят, че по-скоро не са съгласни с това предложение, като в коментарите към анкетата дават различни предложения за по-ефективно разпределение на тези средства.  

Въпросът „Как, според Вас, ще възприемат евентуална кампания за насърчаване на ваксинацията чрез издаване на туристически ваучери 16-те процента вече ваксинирани българи, при положение, че те не са ползвали и няма да ползват никакви облаги от нея?“ разделя респондентите на две идеални половини. 40% смятат, че вече ваксинираните българи ще се почувстват разочаровани и недоволни, което ще постави под въпрос крайния ефект от кампанията, а 40% са на мнение, че такава кампания едва ли би създала напрежение в редиците на вече ваксиниралите се. Близо 20% от попълнилите анкетата не могат да преценят ефекта от такава кампания.

"Зелен паспорт"

На 23 септември, представители на туристическия бизнес се срещнаха със служебния премиер Стефан Янев, както и с министрите на икономиката, финансите, туризма и здравеопазването, във връзка със договарянето на схема за държавна подкрепа за сектора. След срещата беше оповестено, че част от туристическите организации са предложили мерки, които според тях биха стимулирали бранша.

Две от мерките предизвикаха особено голям отзвук – предложението, 60 млн. лв., от средствата, които са предвидени за туризма в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационната кампания в страната, а също така да бъде въведено задължително представяне на „зелен паспорт“ – сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус, при посещение на хотели, заведения и други туристически обекти у нас. 

Реалната позиция на бранша

Обобщените резултати от допитването показват, че в туризма за пореден път се получава сериозно разминаване между публичните изяви на различни лица, които претендират, че говорят „от името на бранша“ и реалните настроения в самия бранш. 

В тази връзка, добра представа за проблемите и предизвикателствата, които действително вълнуват туристическия бизнес в България, могат да бъдат получени по време на Хотелския форум, който през тази година ще се проведе на 12 октомври в Гранд Хотел Милениум София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във