Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 75 млн. лв. са изплатени по програмата за ликвидна подкрепа

Над 75 милиона лева са изплатени до момента на затворените бизнеси по програмата за ликвидна подкрепа на Националната агенция за приходите (НАП), съобщи говорителят ѝ Росен Бъчваров.

До края на тази седмица или в началото на следващата ще бъдат оповестени сроковете за кандидатстването по нея в рамките на новите ограничителни мерки, които влязоха в сила от днес.

Говорителят на НАП пропомни, че 156 милиона лева е общата сума, която може да бъде отпусната за ликвидна подкрепа на бизнеса. "Към момента НАП е отпуснала финансиране на над 6400 лица, които стопанисват над 15 000 обекта", уточни той. 

Оказва се, че между седем и осем процента са отказите за ликвидна подкрепа. Такъв пример е магазин, който не се намира на територията на голям търговски център и е бил отворен през цялото време на ограничителните мерки.

Ликвидната подкрепа може да бъде до 10 или 20% от оборота за предходен период, но не може да надвишава 150 000 лева.

Припомняме, че Националната агенция по приходите (НАП) ще изплаща компенсации на засегнатите фирми и за третия локдаун. Това съобщи на специален брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов часове след пресконференцията на здравния министър и НОЩ, на която стана ясно, че предстоят нови ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-пандемията.

"За всички засегнати от затварянето в тези 10 дни фирми сме осигурили финансов ресурс за компенсации, независимо колко ще е той", увери министър Лъчезар Борисов.

Кандидатстването и изплащането на компенсациите ще стане по известната вече схема за подпомагане - парите се осигуряват от ОП "Иновации и конкурентоспособност", а се разпределят и превеждат на фирмите от НАП.

"Водим разговори с отделните браншови организации, за да уточним подпомагането за тези 10 дни затваряне", каза министърът на икономиката.

Той припомни, че на разположение на фирмите са и гаранционните схеми за кредитиране от ББР, при които се покрива 80% от обезщетението. "Разработваме и нови бъдещи мерки за подпомагане на пострадалия от ковид-кризата бизнеса", каза Лъчезар Борисов

Facebook logo
Бъдете с нас и във