Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 7 млрд. лв. са ресурсите по Програмата за развитие на регионите за периода 2021-2027 г.

Над 7 млрд. лв. са предвидените ресурси по Програма за развитие на регионите за периода 2021-2027 г. (ПРР), която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те са предвидени за модернизация на различна по вид инфраструктура, стимулиране на икономическото развитие, прехода към зелена енергия и подкрепа на регионалната политика. Това съобщиха от регионалното министерство след заседание на Тематичната работна група, която разработва Програма за развитие на регионите. На него е бил одобрен третият актуализиран проект на програмата, след приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС, която дава яснота по отношение на ресурсите, с които ще разполага страната ни по линия на финансиране на кохезионната политика. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова отбелязва, че бюджетът на новата регионална програма е увеличен с близо с 60% спрямо ресурса по предходните две програми за регионално развитие, за периода 2007-2013 и 2014-2020.

Общо 2.3 млрд. лв. от общия бюджет на ПРР е ресурсът на Фонда за справедлив преход, който ще се управлява от министерството на регионалното развитие и благоустройството. Новият приоритет за справедлив енергиен преход има за цел да предоставя възможност на регионите и хората да се справят със социалните въздействия, заетостта, икономиката и околната среда в условията на прехода към климатично неутрална икономика до 2050 година. На този етап се предвижда фондът да финансира проекти в областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, но се водят преговори с ЕК да бъдат включени още поне 8 области в страната.

В новата ПРР са увеличени с 2% и средствата по приоритета за градско развитие спрямо предишният период, отбелязва заместник-министър Николова. Заложено е този ресурс да бъде фокусиран върху десетте най-големи града в страната, които са основните центрове на растеж. Приоритет за правителството ще бъдат трите северни района за планиране – Северозападен, Северен централен и Североизточен, които ще получат общо 55% от бюджета на инструмента, а за южните райони са останалите 45 на сто. Както досега, ще бъдат подкрепяни и мерки в областта на здравеопазването, социалната политика, туризма, културата и спорта.

Финансовите ресурси за развитие на регионите от ЕС дават възможност да развиваме нашите територии и региони по балансиран начин и да търсим възможностите за намаляване на различията между тях. Ако се използват правилно.

Предстои третият вариант на програмата да бъде изпратен за преглед и консултации на национално и европейско ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във