Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 67 000 са заетите в аутсорсинг сектора у нас

Индустрията на изнесените услуги е сред най-добрите работодатели в България като генерира 7.9% от всички разходи за заплати в икономиката ни, което показва, че заплащането в сектора е в пъти по-голямо от средното за страната. Аутсорсинг секторът у нас формира 2.4% от работния пазар в страната. В него са заети повече от 67 300 души, а към 2021 г. броят им се очаква да превиши 79 000 души, показват данните от последния годишен доклад за развитието на индустрията на Българската аутсорсинг асоциация.

96% от компаниите в аутсорсинг сектора дават годишен бонус на служителите си, който средно е в размер на една брутна работна заплата. Темпът на растеж на работната заплата в този сектор на годишна база е 6%, показва проучване от международната консултантска компания Mercer сред членовете на Българската аутсорсинг асоциация. 100% от компаниите осигуряват допълнително здравно осигуряване на служителите си, както и бонус за довеждане на нов колега в организацията, а близо 70% от тях дават безплатни карти за спорт на служителите си или покриват частично разхода за спортни активности.

Ръстът на заплатите в аутсорсинг сектора извън столицата е с 10-11% през последната година, поради тенденцията за изнасяне на дейността на компаниите извън София, основно в големи градове с университети. 86% от компаниите в тази индустрия са създали в офисите си пространства за игри, спорт и развлечение, а всяка четвърта от пет компании дава опцията и за работа от вкъщи. "Компаниите в България вече се ориентират към използването на все по-дигитално ориентирани инструменти, които позволяват нарастването на добавената стойност на предлаганите от тях услуги", заяви председателят на борда на на Българската аутсорсинг асоциация Ивайло Славов.

Аутсорсинг секторът е сред най-големите инвеститори в областта на образованието. Друга обща черта за индустрията на изнесените услуги са инвестициите в социално отговорни кампании, свързани с превенция на здравето и безопасността, етичните норми на поведение, насърчаването на разделното събиране на отпадъци и рециклирането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във