Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 600 компании са заявили намерения да инвестират у нас

Служебният министър на икономиката Кирил Петков показа дипломата си от Харвард за завършена магистърска степен, след като се появиха съмнения дали е учил в престижния университет

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви резултатите от съревнованието на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси на България в цял свят. 602 чужди компании са ни изпратили писма с намерения за инвестиции, интерес, експортни сделки и сътрудничество. Общият инвестиционен потенциал е 2 млрд. евро.

129 са писмата с директни намерения за инвестиции, за интерес са 218, а 255 писма са за сътрудничество. Очакванията на министъра са били за не повече от 300 писма. Не е имало екип, който да не е изпратил у нас писмо за реално намерение на чужда компания да работи в България.

Търговските ни аташета в Германия, САЩ и Великобритания са изпратили най-много писма за инвестиционни интереси от чуждестранни компании.

С част от фирмите вече са водени преговори, а с една дори са на финалната права и новина може да дойде още в събота. "Компанията е европейска, няма да е само на база сглобяване и асемблиране, а голяма част от добавената стойност ще се опитаме да бъде купена от други български фирми в този клъстер. Размерът на инвестицията е около 140 млн. евро за ново поколение на електромобили. Надяваме се да имаме две от тези коли паркирани пред министерството", заяви Кирил Петков.

По думите му предприятието няма да се намира в София.

Сред останалите писма за инвестиционни намерения има планове за производствени мощности, логистични центрове, разширяване на текущи проекти, проекти в сферата на недвижимите имоти, както и намерения за сътрудничество в сферата на науката и иновациите.

Директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев подчерта, че целта ще е инвеститорите да могат да започнат производство в рамките на 3 до 6 месеца.

Съветникът на министъра Виктор Насър посочи, че у нас може да се появят нови производства на медицински изделия, решения за съхранение на електрическа енергия, системи за улавяне на въглероден диоксид, компоненти за малки сателити. 

"В космическата област имахме възможност да говорим с Европейската космическа агенция. Техни представители ще дойдат у нас през септември, за да оценят капацитета ни в тази област. Най-добрите радио усилватели за изпращане на сигнали между Земята и Космоса са на българска компания", отбеляза министърът.

По думите му България не трябва да е дестинация само за големите мултимилиардни компании, а и за малкия и среден бизнес. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във