Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 60% от хотелиерите възнамеряват да намалят цената на пакетните услуги за почивка

Над 60% от хотелиерите възнамеряват да намалят цената на пакетните услуги за почивка, сочи последното проучване на Националния статистически институт. 

През април НСИ започна провеждането на месечно анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение в страната.

При създалата се ситуация 50.4% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Същевременно 62.5% от тях имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 52.1% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 40.8% от ръководителите са предприели като мярка „платен отпуск“, следвана от „освобождаване/съкращаване“ - 35.4%, и „неплатен отпуск“ - 31.7%. От мярката „60/40“ са се възползвали 17.6% от мениджърите, а от „дистанционна форма на работа“ - 15.1%.

Проучването показва още, че през март по-голяма част от управителите (72.2%) съобщават за намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 24.5% от тях посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план, през следващия един месец, 42.9% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 18% от тях - „до 100%“, а 38.2% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата активност на мястото за настаняване в краткосрочен план 42.6% от ръководителите очакват временно да преустановят дейността си, 35.4% смятат да продължат да работят макар и с намален обем, а 14.6% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение. Едва 6.3% прогнозират да я прекратят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във