Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 60% от хотелиерите отчитат спад на приходите от нощувки

Спад на приходите от нощувки в хотели, къмпинги и други места, отчитат 61% от управителите през ноември, докато при 33.5% няма промяна. Очаквано, понижението идва основно от въведените ограничителни мерки в България и Европа. Това показват данните от ежемесечното кратко анкетно проучване на НСИ с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

През ноември 53.9% от хотелиерите у нас са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 58.0% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 38.1% - на нощувката.

При наетия персонал 25.4% от ръководителите са предприели като мярка „платен отпуск“, 18.2% - „неплатен отпуск“, а 12.3% - „освобождаване/съкращаване“. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 7.5% от мениджърите, 2.2% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 1.8% - „дистанционна форма на работа“.

През следващия един месец 47.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 31.6% - че ще успеят „до 100%“, а 21.3% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

За бъдещата си активност в краткосрочен план 47.8% от ръководителите смятат да продължат да работят, 38.2% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 12.9% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 0.7% прогнозират да я прекратят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във