Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 60% от чуждестранните туристи у нас идват от ЕС

Повече от 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от Европейския съюз, показват данните за периода януари-ноември миналата година. В тези месеци те достигат 5,182 млн. и отбелязват нарастване от 7,7 на сто в сравнение с 11-те месеца на предходната година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП Елжбиета Биенковска. Министърът уточни още, че страните-членки на ЕС са част от 50-те топ пазара за България, а 16 от тях се нареждат сред първите 20. За нас страните от ЕС са изключително важни за развитието на туризма. Освен че генерират основната част от чуждестранните ни гости, имат и потенциал за бъдещо развитие, коментира още министърът.

Пред Биенковска министърът представи приоритетите ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя обясни, че за туризма това е от изключително значение, защото страната ще е във фокуса на европейското внимание. Ще покажем, че България е сигурна дестинация, предлагаща качествен и разнообразен туристически продукт.

Министърът информира за напредъка в подготовката на второто издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“ (International Congress on World Civilizations and Ancient Routes), което ще се проведе в средата на ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организацията по туризъм.

Ангелкова покани европейския комисар да се включи в срещата на високо ниво, посветена на туризма и икономическия растеж. Тя ще се проведе в средата на февруари и е част от програмата от събития за Българското председателство на Съвета на ЕС. Покана за участие е нея е отправена и към българския премиер Бойко Борисов и генералния секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили.

Европейската комисия ще подпомага с всички механизми, с които разполага, за устойчивото развитие на туризма както на европейско ниво, така и на национално, посочи комисар Биенковска. Тя допълни, че високо се оценяват усилията на България в утвърждаването на страната като целогодишна туристическа дестинация, както и за устойчивото развитие на сектора в наднационално ниво. Сред основните дейности на ЕК в областта на туризма са разнообразяване и подобряване на гамата от продукти и услуги, развитие на мобилността и уменията на работниците и изпълнение на широк спектър дейности за повишаване на разпознаваемостта на Европа като туристическа дестинация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във