Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 6 хиляди души у нас са се регистрирали като безработни заради кризата с коронавируса

Деница Сачева

"Ние работим в условия с изключително високи очаквания. Трябва да се взимат бързи решения, които да успокоят хората и бизнеса за това, че държавата ще подкрепи българските граждани и работодатели." Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. И допълни, че ще се извършат необходимите съгласувателни процедури с работодателите и синдикатите.

Според Сачева никой не може да прогнозира колко ще продължи кризата и как ще се отрази на всички сектори на икономиката. Социалният министър предвижда ситуацията да продължи поне от 6 до 8 месеца. А, по думите ѝ, най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата стигат и до 18 месеца. Но това, което управлението се опитва, е да предложи адекватни краткосрочни мерки, така че бизнесът поне в следващите 3 месеца да е сигурен, че няма да има нужда да освобождава служителите си.

Ресорният министър обясни, че мярката 60 към 40 ще е за широк кръг от икономически сектори, които са засегнати от кризата. А процентното заплащане е логично - ако работодателят съкрати работника, държавата би плащала 60% на този човек, но той би бил безработен. А сега се очаквало работодателят да допълва 40%, така че служителят да не е безработен, а компанията да запази човешкия си капитал. 

От Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат отделени около 10 млн. лева за финансово подпомагане на социалните работници и на служителите от бюрата по труда.

Все още няма дългосрочно безработни лица заради кризата, изтъкна Сачева. Тя поясни, че от началото на кризата регистрираните като безработни заради ситуацията са около 6500, като около 3200 от тях вече са си намерили работа. Само за вчерашния ден те били 1208. В числата с безработицата се включвали и българите, завърнали се от чужбина.

В някои сектори търсенето на работна ръка е нараснало - хранителните вериги, онлайн търговията, фирмите за доставки, кол центровете.

"Независимо от общата паника, голяма част от българските работодатели са достатъчно далновидни и консервативни и не бързат да предприемат драстични мерки", отбеляза социалният министър пред БНТ.

Сачева увери, че всички работници са защитени, тъй като няма как да бъдат освободени без разрешение от Инспекцията по труда.

За великденските надбавки към пенсиите министърът съобщи, че правителството ще отпусне около 50 млн. лева за около 280 000 пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедността. Те ще получат по 40 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във