Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 5,2 млн. чужди туристи ще посетят България през лятото

Чуждестранните туристи, които ще влязат в България през трите летни месеца, ще надхвърлят 5,2 млн. души. Това заяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов за записванията за почивка през лятото в интервю за агенция "Фокус". 

„Най-натоварен ще бъде месец август, в който броят на чуждестранните посетители, които ще преминат граница, ще надхвърлят 2 млн. души. В същото време имаме около 3,8 млн. българи, които ще пътуват в същия този месец на територията на страната. Записванията към този момент вече надхвърлят 72% за летния сезон, което в сравнение с миналата година е ръст от близо 6%. Става въпрос за организирани пътувания с обща цена от чуждестранни и български туроператори", обясни Драганов. 

Той посочи, че основно България ще изберат българите за почивката си през лятото, тъй като в годишен план за 2017 г. се очакват около 17,5 млн. пътувания в страната.

„В чужбина ще излязат около 4,7 млн. българи. Българите най-често отиват в Гърция и Турция. В Гърция имаме около 780 000 в годишен план, в Турция – около 540 000. В същото време имаме и много пътувания в съседните страни - Македония, Румъния, Сърбия, както и към държавите от ЕС. Особено след появата на ниско тарифните авиокомпании, виждаме, че една част от полетите са пълни с българи. От януари месец ръстът на тези, които извършват пътувания, е в рамките на около 20% за всеки отделен месец“, каза още Румен Драганов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във