Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 50% от работоспособното население в София е с висше образование

София се радва на високообразовани хора. Над 50 на сто от работоспособното население в столицата е с висше образование. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на националната конференция "Образование и труд – локални проблеми, глобални решения".

"Работната сила в София е 1/5 от тази в страната. Заетостта е най-високата – над 72%. Безработицата трайно е около и под 3 процента. По Програмата за дуално обучение са обхванати четири професионални столични гимназии: по транспорт и енергетика "Хенри Форд", по механоелектротехника "Н. Й. Вапцаров", по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов" и по електроника "Джон Атанасов". "Столичният електротранспорт" и "Столичният автотранспорт" имат подписани договори за провеждане на дуално обучение с Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" по специалност "Електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт". Общо 24 ученици се обучават по тази специалност. От новата учебна година 2018 – 2019 в професионалната гимназия по селскостопанство "Бузема" се подготвя прием на ученици в специалност "Каменоделство"", обясни Фандъкова.

Кметът подчерта, че бизнесът има водеща роля в процеса на дуалното обучение в процеса на подготовката на програмите.

"Столичната община има и сътрудничество с висшите училища. Столичният "Метрополитен" работи в тясно сътрудничество с Висшето транспортно училище, Техническия университет, Минно-геоложкия и Университета по архитектура строителство и геодезия. В момента по заявка на "Метрополитен" се подготвят машинисти за третата линия на метрото", допълни Йорданка Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във