Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 5 млн. лв. са парите за археологически проучвания при строежа на пътища

През 2022 г. за проучвания на археологически обекти, открити при строителството на големите инфраструктурни проекти, в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ са предвидени над 5 млн. лева. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала „Хемус“, на пътя Видин - Ружинци – Монтана, както и на обект в землището на с. Дърманци, в участъка Мездра - Ботевград. Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на АМ „Европа“ в отсечката между Сливница и София. това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

През миналата година от бюджета на АПИ за археологически проучвания са били осигурени над 7.5 млн. лева. Археолозите са направили разкопки на редица обекти, като при проучвания по трасето на Видин - Монтана са открили крепост с подградие от късната античност. Тя е в землището на село Шипот в област Видин. Нейното проучване ще продължи и през тази година до разкриването на целия обект, уточняват от пътната агенция.

През миналата година археолозите са проучили няколко некропола край видинското село Синаговци. Част от тях са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (I в. пр. Хр – I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.). Открити са били и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя. В археологическия обект край село Синаговци са открити и множество структури - ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната епохи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във