Банкеръ Daily

КНСБ

Над 44 хиляди служители в големи и средни предприятия са засегнати от кризата

Над 44 000 работещи в 81 големи и средни предприятия вече са засегнати от започналата криза заради пандемията с Covid-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това сочат данните от проучване на КНСБ към осми април.

Данните показват още, че всяка четвърта фирма прибягва до неплатен отпуск на служителите си.

Резултатите от синдикалното проучване показват, че само за времето от 6 до 8 април броят на засегнатите големи и средни предприятия се е увеличил от 72 на 81. За същия период тези, които прибягват към неплатен отпуск, се увеличават от 24 на 25 на сто.

Все още 78 на сто от засегнатите фирми предпочитат да пускат работниците си в платен отпуск, а около 14 процента от фирмите прибягват до освобождаване на персонал.

Най засегнати са сектор "Преработваща и лека промишленост", "Транспорт", "Строителство", „Производство на авточасти“ и ВиК сектора. Те са основно в Казанлък, Благоевград, Добрич, Бургас и областта, Хасково, Димитровград, Габрово, Стара Загора, Банско и Разлог.

Най-динамично се променя ситуацията при преработващата промишленост, особен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и главно от Италия. Шивашката промишленост, химия, енергетика също са засегнати.

По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистрираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница, Габрово  и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).

КНСБ продължава да следи ситуацията на пазара на труда и призовава работниците да алармират регионалните структури при нарушаване на правата им. Конфедерацията наблюдава както негативните ефекти от кризата, така и положителните примери за адаптиране към трудните условия, стриктно изпълняване на всички изисквания и грижа за служителите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във