Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 40% от българските предприятия са намалили приходите си

Антикризисната мярка 60/40 ще бъде удължена  до септември 2021 г.

Националният статистически институт проведе кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия с цел да осигури и предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с COVID-19, върху различните сектори на икономиката в страната.

За следващия месец 92.5% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 4.5% - ще преустановят временно дейността си, а 2.1% - ще прекратят дейността си.

От участвалите в анкетата предприятия 41.7% посочват, че през ноември са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с октомври, 46.1% са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 11.8% е имало увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че 52.8% от организациите в дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - с 48.3%, за индустрията този дял е 43.0%, а за строителството - 36.4%.

По отношение на наетия персонал 20.4% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „дистанционна форма на работа“ - 18.0%, „неплатен отпуск“ - 17.0%, и „възползване от правителствени мерки за подпомагане на работодателите“ - 9.8%.

Междувременно от правителството обявиха, че антикризисната мярка 60/40 ще бъде удължена  до септември 2021 г.

"На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева така, както продължаваме да даваме по време на пандемията.",  заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на Министерския съвет.

По време на съвещанието министър-председателят е подчертал, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. "Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените", е допълнил премиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във