Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 40 млн. евро ще бъдат инвестирани по програмата “Балкани–Средиземно море”

Над 40 млн. евро ще бъдат инвестирани по Програмата за транснационално сътрудничество “Балкани–Средиземно море” 2014-2020 г.,  съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри Второ заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се провежда днес и утре в София. 

 „Бюджетът на програмата е относително малък в сравнение с други европейски транснационални програми, но тя е важна за нас, защото е фокусирана върху създаване на по-добра среда за предприемачество, внедряване на иновативни мерки и индиректна подкрепа на малките и средни предприятия в регионите на програмата“, подчерта Николова.

Тя добави, че интересът към програмата е огромен. Комитетът за наблюдение има важно значение за успешното изпълнение, тъй като той е органът, който дава „зелена светлина“ на оценителната комисия за техническото оценяване на първите проекти, за да се продължи към финално решение за одобряване на проекти и в кратък период от време след това да се сключат договорите за изпълнението им. 

В рамките на заседанието ще бъдат разгледани и одобрени резултатите от първия етап на оценка на проектни предложения-оценка на административното съответствие и допустимост.

Първата покана за набиране на проектни предложения стартира на 16 декември 2015 г. и продължи до 26 април 2016 г. В рамките на установения срок са подадени общо 384 проектни предложения от публични власти, институции и организации от държавите–партньори по програмата – България, Гърция, Кипър, Македония и Албания.

Подадените проекти са в областта на развитието на предприемачество и иновации и опазване на околната среда. Общият бюджет на поканата възлиза на над 20.1 млн. евро.

Зам.-министър Николова подчерта, че подадените проектни предложения с водещи партньори от България са 94. В последствие, одобрените на този етап проектни предложения ще бъдат обект на техническа оценка като се очаква проектите, които ще получат финансиране да бъдат одобрени през декември тази година . През месец март се очаква да започне изпълнение на проектите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във