Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 4 млрд. лв. ще бъдат средствата по програма "Развитие на човешките ресурси"

Над 4 млрд. лв. ще бъдат средствата по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за следващия програмен период 2021-2027 г. Третият програмен период ще премине под знака на увеличаващите се потребности на икономиката от дигитална трансформация, като първоначалните намерения са за инвестиция от 500 млн. лв., насочени към цифровата грамотност. Програмата за Храните също ще бъде увеличена с около 70 %, а над 370 млн. лв. се очаква да са средствата за най-нуждаещите се.

"В Министерство на труда и социалната политика вече стартира активната работа по подготовката на следващия програмен период за ОПРЧР – 2021–2027 г. Ресурсът на програмата ще бъде увеличен с около 70%, което означава, че гражданите в България ще имат достъп до над 4 млрд. лв. По време на първия и втория програмен период над 2.5 млн. български граждани са получили възможност за по-добро образование, квалификация, реализация, започване на собствен бизнес и социално включване в общността. През третия ще наблегнем върху работата с дълготрайно безработните лица, а акцентът ще бъде тяхното интегриране на пазара на труда", коментира зам.социалният министър.

Над 350 млн. лева е стойността на разплатените средства към общините от програмата на този етап, което ги прави основен партньор при реализирането на европейските средства и политиките в социалната сфера.

"Развитие на човешките ресурси" е първата оперативна програма, чрез която България започва да получава подкрепа от европейските структурни фондове през 2007 година. За двата програмни периода са одобрени общо 215 операции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във