Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 300 миньори от Рудозем може да останат без работа през юни

Има опасност над 300 миньори да останат без работа, след като предприятието "Рудметал" бъде затворено. За това алармира кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

По думите му, повече от година има затруднения в работата предприятието, като през последните месеци рязко е спаднала цената на металите на международните борси, което води до ликвидиране на дейността.

За Рудозем рудодобивът е структуроопределящ отрасъл. В "Рудметал" са заети 350 души, като около 300 души се очертава да загубят работата си до месец, обясни кметът. 

Пехливанов припомни, че физическата ликвидация на един рудник означава да бъде наводнен и е почти невъзможно да бъде пуснат отново при бъдещ интерес от нов инвеститор.

От предприятието вече са уведомили Инспекцията по труда за предстоящите съкращения. Но надеждите са да бъде привлечен друг инвеститор, който да поеме рудника.

Изпълнителният директор на "Рудметал" инж. Митко Младенов обясни, че пандемията е утежнила положението. До момента, според него, е направено всичко възможно - частични съкращения, разпродадени са и дълготрайни материални активи, но ръководството не може да се справи със ситуацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във