Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 240 млн. лв. е платила "Топлофикация София" на "Булгаргаз" от началото на годината

"Въпреки безпрецедентна епидемиологична обстановка и негативните последици, които дружеството претърпя в резултат на законовите промени, касаещи ретроактивното прилагане на цените на природения газ,  "Топлофикация София" е изплатила 240,3 милиона на "Булгаргаз" от началото на 2020 г.", съобщиха от пресцентъра на дружеството.

От там уточняват, че от сумата 181,6 мил. са директни банкови преводи, което е с 13,2 млн. лв. повече спрямо същия период на 2019 г. и 58,7 млн. прихващания по силата на тристранни споразумения. 

Според информацията на дружеството, дългът към "Булгаргаз" от 1 януари до 25 ноември т.г. е намалял с 23,2 млн. лв. при увеличение с 69,6 млн. лв. за същия период на 2019 г.

Формираният за повече от 10 години дълг е натрупан през годините в различно съотношение на собствеността на дружеството - общинска и държавна. Към 31.12.2010 г. задълженията на "Топлофикация София" за природен газ са на стойност 315 820 000 лв., от които 100 857 000 лв. към "Булгаргаз" и 214 963 000 лв. към Българския енергиен холдинг, което означава, че значителна част от дълга на дружеството е натрупан през периода, когато негов собственик е била държавата в лицето на Министерството на икономиката.

"Искаме да уверим софиянци, че няма никакъв риск за отоплителния сезон", подчертават от "Топлофикация София".

Спорът между двете дружества е търговски и няма да рефлектира върху потребителите. Казусът в отношенията между двете дружества датира от над 10 години. Настояването да се възпроизведат същите търговски условия и през 2021 г. автоматично означава да се повтори порочната практика от последните години, а фактите говорят, че тя не е работеща.

От "Топлификация София" информират още, че към 24 ноември 2020 г. задълженията им към "Булгаргаз" са в размер на 148 446 875,83 лева, като са включени двете авансови фактури за месец ноември на обща стойност 31 011 681,80 лева. От там поясняват, че съгласно условията на текущия договор, по авансовите фактури все още не е извършена доставка, но само до края на месеца ще бъдат начислени лихви в размер на близо 150 000 лева.

"Въпреки либерализацията на пазара на природен газ и до момента, столичната топлификация продължава да предплаща заявените месечни количества и неустойка при забава в размер на ОЛП плюс 10%. Съгласно действащите условия, неустойки започват да се начисляват върху фактури, отнасящи се за все още недоставени количества", информират от дружеството и допълват, че цифровото изражение именно на тези договорни условия се равнява на начислена лихва за просрочие в размер на  21,5 млн. лв. от 2019 г.

Пълното погасяване на дълга в исканите от ръководството на "Булгаргаз" срокове до голяма степен се възпрепятства от нежеланието от страна на газовия доставчик за гъвкавост при подписване на новия договор, условията по който да предоставят равнопоставеност и защита на интересите и на двете страни, посочват от столичното дружество.

"След либерализация на пазара на природен газ в страната от началото на 2020 г. за "Топлофикация София" се откриха възможности за диверсификация на доставките. В тази връзка дружеството предприе действия по предоговаряне на условията по предложения от "Булгаргаз" проект на договор", се казва още в информацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във