Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 2.2 млрд. евро са вложили унгарски фирми у нас

Христо Полендаков ще е новият посланик на България в Унгария. Той вече връчи акредитивните си писма на президента на страната Янош Адер в президентския дворец "Шандор“ в Будапеща. Той наследява на поста Уляна Богданска. В последвалия разговор е констатирано отличното състояние на двустранните българо-унгарски отношения във всички сфери.

През 2012 г. стокообменът между двете страни надхвърли един милиард евро и продължава да расте. А през 2019 г. достигна до рекордните 1.71 млрд. евро (+6.2%), съобщиха от икономическото министерство. От тази сума 516.2 млн. евро е българският износ (+7.9%), докато вносът е на стойност 1.99 млрд. евро (+3.6%) внос. Така че търговското салдо е отрицателно за България, както и през последните години.

В структурата на българския износ определящ дял заемат апаратура и части, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, акумулатори, медикаменти, изделия на обувната и леката промишленост и други. Структура на вноса от Унгария се разпределя между медикаменти, автомобили, захар, минерални торове, биоапарати и части, ел. оборудване и други основни промишлени стоки

За периода между януари и декември през пандемичната 2020 година стокообменът между двете страни е бил на стойност 1.69 млрд. евро, като се запазва близо до нивото от 2019-а. Спад обаче има и при износа, и при вноса, но

се запазва и отрицателното търговско салдо

за нашата страна. 

Унгария е сред водещите чуждестранни инвеститори в България. Преките чуждестранни инвестиции, които фирми от тази страна са вложили у нас в периода 2002-2019 г. възлизат на 2.06 млрд. евро. През първото тримесечие на миналата година у нас са влезли унгарски инвестиции за 59.6 млн. евро, през второто те са били 47.5 млн. евро, а през третото - 42.7 млн. евро.  Възможности за сътрудничество има в областта на енергетиката, транспорта, съобщенията и информационните технологии, туризма, земеделието и горите и други. 

"Банка ДСК" е собственост на унгарската "Банка ОТП" -

банката-майка на "Група ОТП", която е най-големият доставчик на финансови услуги в Унгария и регионален лидер на пазара в Централна и Югоизточна Европа. "Банка ОТП" присъства в България от 2003 година.

"Гедеон Рихтер България" ЕООД е дъщернот дружество е нас на "Гедеон Рихтер" АД (Gedeon Richter ) - една от водещите фармацевтични компании в Унгария. 

Унгарската компания за електроника "Видеотон", която купи ДЗУ в Стара Загора, произвежда електроника и сглобява електромеханични устройства.

През 2019 година страната ни е била посетена от  над 89 хил. унгарски туристи. Българите също преоткриват Унгария като място за посещение, а и броят им расте през последните години. През 2019-а над 71 хил. нашенци са били в тази страна. 

Пандемичната 2020 г. прекъсна тази тенденция. По данни от Единната система за туристическа информация ЕСТИ за дванадесетте месеца от миналата Ковид година в местата за настаняване у нас са пренощували над 8 хил. унгарски туристи, логично предвид пречките за пътувания. 

През март тази година вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Миклош Шолтес, държавен секретар в Министерския съвет на Унгария. Основна тема на разговора им тогава бе създаването на "бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19 и очакваният рестарт в туризма.

По данни от последното преброяване в Унгария там живеят 6272  българи, които официално са признати за малцинство през 1991 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във