Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 200 млн. лв. от антикризисния пакет на Министерството на икономиката вече са инвестирани в икономиката

„Разчитаме, че антикризисните мерки и тяхното ускоряване до края на годината ще дадат шанс на българската икономика да възстанови загубеното през 2020 г.", коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Към днешна дата вече над 200 млн. лв. от антикризисния пакет на Министерството на икономиката е раздаден на бизнеса и хората, съобщиха от министерството. Близо 85 млн. лв. са изплатени по ОПИК на микро - и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от Covid-19.

Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 84 825 339,31 лева.

От края на август всички подадени проектни предложения по процедурата вече са имали оценка. Предприети са всички необходими мерки за ускоряване и приключване на процедурата през септември.

По процедурата за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ (BG16RFOP002-2.077) е сформирана оценителна комисия, след което  ще започне и процеса по оценка на подадените 1932 броя проектни предложения, които са на обща стойност 263 688 340,21 лева.

Чрез „Българска банка за развитие“ АД по антикризисните мерки в икономиката са инвестирани  близо 100 млн. лв. както следва:


  • 71.5 млн. лв., гарантирани кредити за 17 093 физически лица.

  • 26.35 млн. лв. , гарантирани кредити за 174 компании.

  • Договорените лимити към търговски банки са на стойност 649 млн. лева. Предстои ускоряване на усвояването на средствата от бизнеса, като се водят разговори с банките партньори.

Чрез Фонда на Фондовете със средства от ОПИК са инвестирани в икономиката над 20 млн. лв., отбелязват от икономическото министерство. Предстои ускоряване на процедурите, като се водят разговори с партньорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във