Банкеръ Daily

КНСБ

Над 20% от българската икономика е в сивия сектор

Почти 21% от българската икономика е в сивия сектор, обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по време на пресконференция в Русе.

България продължава да е сред първите в ЕС по неформална дейност или иначе казано – по работа без трудов договор. Това от своя страна води до милиарди левове загуби за държавния бюджет. Синдикатите са изчислили, че преки загуби от липсата на трудов договор търпи и всеки един, упражняващ дейност в сивата икономика. Пропуснатите постъпления от болнични, пенсии и обезщетения са по 70 000 лева на човек за период от 10 години.

Капитанов представи мобилно приложение VOX KNSB за подаване на сигнали срещу работодатели или фирми, които са в сивата икономика. То е част от кампанията на синдиката „Сивото убива“ и е разработено по проект, който се финансира от оперативната „Добро управление“. Целта е да бъдат изготвени препоръки, с които да се подобри средата и да се повиши ефективността на политиките, чрез които недекларираната заетост да бъде ограничена. Услугата е безплатна, като подадените до КНСБ сигнали ще се препращат до различните държавни институции.
Освен за проблеми и за положителни практики, с които да се похвалят, хората могат да подават сигнали и когато не са доволни от услуга в търговски обекти или са забелязали измама за фиска.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във