Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 160 000 младежи в България не работят и не учат

Над 160 хил. младежи в България не работят и не учат. Това обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков при представяне на резултатите от проведеното онлайн допитване до членовете на камарата за състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата година. Анкетата е проведена в периода 10 ноември - 10 декември сред 792 мениджъри на фирми.

Близо 70% от анкетираните предприемачи оценяват като най-голяма пречка в работата си липсата на квалифицирана работна ръка, като се запазва тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав (най-често срещаните дефицити при работната сила са в областта на мениджърските, професионалните и техническите/технологичните умения), за 60,2 на сто това е бюрокрацията, а за 59,1 на сто - корупцията.

18% са споделили, че бизнес климатът в момента се е подобрил, което спрямо предходната година показва, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда, отбеляза председателят на БСК Радосвет Радев.

Сред предложенията за нормативни промени през годината най-силно одобрение - 80 на сто, среща предложението за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три от болничните. 63% от анкетираните посрещат с одобрение улесняването на процедурите за привличане на работници от трети страни.

Във връзка с присъединяването на страната ни към Еврозоната има сериозно колебание сред деловите среди - 41% го подкрепят, 39% са против, а 20 на сто се затрудняват да преценят плюсовете и минусите от подобна стъпка.

63% от участниците в допитването не одобряват промените в Наредба Н-18 (за касовите апарати), а една четвърт са притеснени дали ще успеят да отговорят на изискванията й в посочените срокове.

Проблемът с изтичането на лични данни от НАП през лятото не е довел до затруднения в пряката работа на фирмите, но е създал сериозен скептицизъм в бизнеса за способността на държавните институции да съхраняват чувствителни данни при високи нива на информационна сигурност, показва проучването.

Влошава се оценката на бизнеса за достъпа до кредитиране и за достъпа до правосъдие през 2019 г. С най-висока оценка са президентската институция и омбудсманът, а с най-ниска - съдебната власт и Народното събрание.

Според проучването общият размер на просрочените вземания намалява спрямо предходната година - от 82% на 61%, при сериозен ръст на просрочените несъбрани вземания от контрагенти - 33 на сто през 2019 г. при 11 на сто през 2018 г.

През 2020 г. бизнесът очаква известна стагнация, посочи Радев.

Според анкетираните догодина се очаква ръст на енергийните цени, цените на суровините, инфлацията, фискалната и регулаторната тежест. Спрямо миналогодишното проучване прогнозата за ръст на работните места е доста по-умерена - 28 на сто, при 36 на сто през 2018 година.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във