Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАД 1.2 МЛРД. ЛЕВА СЕ СЪХРАНЯВАТ В ЕДИННАТА БЮДЖЕТНА СМЕТКА

Повече от 86 млн. лв. минават на ден през единната бюджетна сметка. Тя бе въведена на 19 февруари 2001 г. и в момента с нея оперират само Министерството на финансите, президентството и Министерството на отбраната, но с течение на времето към тях ще се присъединят всички бюджетни ведомства, което ще отнеме поне една година. Идеята е през сметката да минават всички бюджетни операции.
Посредници по бюджетните плащания могат да бъдат всички български банки, но засега само 21 от тях са партньори на хазната. На 5 април например банките са превели в единната сметка 30 млн. лв. и са приели от нея трансфери за 56 млн. лева. В момента по сметката, която е в БНБ, има над 1.2 млрд. лева.
За извършваните операции по единната сметка банките получават такси и комисиони, които им се заплащат от Министерството на финансите. Комисионата е равна на сумата, която банката по принцип плаща на Банксервиз за подобна операция, плюс 170% надбавка. Месечната такса за информационно обслужване на всеки разпоредител с бюджетна сметка е 4 лв. без ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във