Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 12 млрд. лева са необходими за подмяна на ВиК мрежата в страната

Загубите на вода бяха около 75 на сто, а след подмяната се очаква да станат около 45 - 50 на сто, коментира метът на Перник Станислав Владимиров, който заедно с премиера Бойко Борисов провериха подмяната на ВиК инфраструктурата в града. С тях бяха министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, както и областният управител на Перник Емил Костадинов.

"Ако през последните десетилетия ритмично са били подменяни водопроводите, градът не би имал такива проблеми. Над 12 млрд. лева са необходими за подмяна на ВиК мрежата в страната", отбеляза Борисов. 

Зам.-министърът Николай Нанков уточни, че загубите по мрежата са не само технологични, заради старите тръби, но и заради кражби на вода. В България половината загуби са технологични - стари тръби, а другата половина са от недобросъвестни практики. А пък финансовият министър се пошегува по отношение на добрата екипна работа в работата на правителството и местната власт с думите "Както сте го подкарали, с обща листа трябва да се явяваме", а премиерът допълни - "листа "За Перник".

В началото на годината правителството гласува създаването на държавен ВиК холдинг, който да обедини всички водни дружества с държавно участие в страната. Целта е да не се допускат нови кризи като тази в Перник.

За създаването на мегаструктурата се заговори в края на 2019 година.Неин принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. ВиК холдингът има надзорен и управителен съвет, които ще следят за нарушения.

Капиталът на новата структура е 1 млрд. лв. До 6 месеца държавата трябваше да внесе в него дяловете и акциите на всички ВиК дружества. С новия  холдинг се очаква и по-бързо усвояване на евросредства по оперативните програми. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във