Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 115 са българските фирми регистрирани в Агенцията на НАТО

Отношенията между България и Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване имат вече 15 годишна история. Към днешна дата мога смело да заявя, че положителният резултат от съвместните ни усилия с Министерството на отбраната вече е налице – броят на българските фирми, регистрирани в Агенцията са  вече над 115.  Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на форум, организиран от Министерството на икономиката.

"Индустрията ни участва все по-активно в тръжни процедури на Агенцията, като значително се увеличава броят и обемът на сключените и успешно изпълнените договори. През тези години, както страната ни, така и нашата индустрия са се доказали като добър и надежден партньор. Институционалната подкрепа от страна на държавата е от съществено значение за утвърждаване на позициите и авторитета на българския бизнес като конкурентоспособен и иновативен партньор в евроатлантическото пространство", каза Борисов по време на форума и изтъкна, че българската отбранителна индустрия разполага с огромен опит, технологични възможности и сериозен човешки ресурс и е способна да отговори на повишените очаквания в международна среда.

„Доказателство за това са и предварителните данни за стойностите на разрешения износ и изходящ трансфер на продукти, свързани с отбраната, които възлизат на около 850 млн. евро за периода януари – октомври 2019 г. Благодарение на членството ни в Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване, българската отбранителна промишленост получи шанса да участва на равни начала в международните тръжни процедури, свързани с доставка на боеприпаси“, уточни Лъчезар Борисов и допълни, че след няколко години ще се похвалим с още по-добри резултати. 

Зам.-министърът проведе среща с Петер Дохмен - генерален  мениджър в Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване (NSPA). Обсъдени бяха въпроси свързани с участието на български фирми от отбранителната ни индустрия в съвместни проекти и тръжни процедури на Агенцията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във