Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 1000 фирми излизат на протест срещу цената на тока

Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират в сряда, 29 юли, срещу по-високата цена на тока. Това заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев на общата пресконференция на четирите големи работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и синдикатите.

Те представиха позицията си по очаквания ръст на цената на тока за предприятията от началото на август. За бизнеса ще се вдигне стойността на добавката "задължения към обществото", като индустриалците прогнозират за тях енергията да скочи с 15-20 %.

Според работодателите това ще доведе до загуба на конкурентоспособността, свиване на експорта и  спад в работните места.

"В резултат на всички предложени от нас мерки, дупката в НЕК не се запълва, ще има ръст в цените, макар и не толкова голям, колкото се очакваше в началото. Това е с тежки последици за индустрията, а и за обществото", прогнозира Колев.

От Търговско-промишлената палата също обявиха, че призовават членовете си да протестират със законови средства според възможностите си.

Искаме отлагане на новото ценово решение от страна на регулатора за 1 януари, не за 1 август, заявиха работодателите. Тяхно изискване е подобно решение да се вземе само след като се преме пътна карта с ясни ангажименти за решения по дефицита в енергетиката.

От КНСБ пък признаха, че при разговорите с управлението са били приети някои добри решения за стабилизиране на енергийния сектор, но някои от мерките внасяли разделение в обществото.

Индустриалците ще бъдат ударени с добавката "задължения към обществото", а таксата от 5%, която ще е от изработеното на месец за новия фонд за енергийна сигурност, поставя на колене дружества, които в момента са на загуба, смятат синдикатите.

Стана ясно, че вече има потвърждения за протести в сряда от всички 28 области в страната. В София присъствие са потвърдили 5-6 хиляди души, в които не влизат осигурените от двата синдиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във