Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 10% от обявите за работа са за "хоум офис"

Има сектори, в които "хоум офисът" не само е възможен, но работодатели осигуряват пакет от обзавеждане за работен кът в дома на служителя. Типичен пример е ИТ-секторът.

 

Оказва се,че в тази сфера все още няма пренасищане с кадри, но не липсват примери с хора, които просто решават, че ще сменят работата си и ще навлязат в информационните технологии.

Все по-популярна става и хибридната форма на работа, при която се редува дейността от вкъщи и на служебното място.

"За работодателя е важно служителят да прави нужното за постигане целите на организацията. Но за работещите също е полезно и здравословно да виждат и общуват с колегите си лично", отбеляза  Християн Петков от Jobtiger.

Той допълва, че преди пандемията много работодатели са били скептични при запитване на кандидати за работа "хоум офис". Съвестният служител обаче би работил и извънредно, ако трябва да извърши определен обем работа. И това вече се разбира и от работодатели, които заради Covid-19 бяха принудени да позволят работа от вкъщи.

Важно е да пристъпваме към работа си с положителни мисли не заради придобивките, да изпитваме удовлетворение от това, което правим или ни предстои, подчера Петков пред БНР.

Той е категоричен, че опитът от последната година показва, че там, където е възможна работа от вкъщи, производителността е дори по-голяма, отколкото на служебното място. И това донякъде се дължи на чувството за свобода и получено доверие.

Много работодатели вече внесоха нов критерий при търсене на работа. 

Засега няма данни за разлика в заплащането според начина на изпълнение на служебните задачи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във