Банкеръ Daily

Зам.-енергиен министър:

Над 10 млрд. лева липсват в енергетиката

Александър Николов

Само преди седмица излязоха публичните отчети на държавните енергийни дружества и всеки може да види, че ситуацията е тежка. Структурните проблеми не са решавани, а са отлагани и по този начин системата е поставена на ръба. Това каза пред БТВ зам.-министърът на енергетиката Александър Николов.

"Като вземем предвид, че е изразходван огромен финансов ресурс за проекти без визия, като се добавят проекти, които не са достатъчно ефективни, като "Балкански поток", като се добави Столична община с "Топлофикация", липсата на визия с ТЕЦ "Марица Изток 2" и цените на въглеродни емисии, това води до кумулативен ефект от над 10 млрд. лева. Ако тези пари са използвани по ефективен начин, биха довели до печалба от над 700 млн. лева годишно, а ние сме на загуба. Загубата и задлъжнялостта се задълбочава. Имаме последен шанс за преструктуриране на сектора", заяви Николов.

Според него България може да тръгне в правилна посока. "Това се опитваме да направим с Плана за възстановяване и устойчивост. Средствата, които ще влязат от Европейския съюз, трябва да се изразходят много разумно. Това е единственият шанс да има дългосрочна стабилизация на сектора", посочи зам.-енергийният министър.

"Можем да подготвим ясна визия за това в каква посока трябва да се върви. От всички дружества сме поискали планове за актуализация. За интерконектора с Гърция има избран подизпълнител. Изпратили сме му ясната визия на Министерството на енергетиката, че допълнителни забавяния няма да бъдат толерирани. Очакваме в средата на 2022 г. интерконекторът да работи активно", каза още Александър Николов.

По думите му процедурата за проекта АЕЦ "Белене" е замразена. "Какво ще се случва занапред, зависи от редовно правителство. Според мен в дългосрочен план трябва да се мисли как загубите могат да бъдат минимизирани и как да може да бъде използвано наличното оборудване", отбеляза Николов.

По думите му проектът "Балкански поток" сам по себе си като стратегическа визия е правилен. Той добави, че не одобрява начина на изпълнението на проекта и неяснотата кога ще бъдат изплатени вложените инвестиции в размер на 3 млрд. лева. "Резултатите, които се получават в момента, не отговарят на заложените първоначално. Вложените 3 млрд. лева ще се изплатят след минимум 20 години. Изпълнението на проекта е можело да е далеч по-ефективно. Частен инвеститор не би взел подобно решение", подчерта Александър Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във