Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 1 млрд. лв. могат да бъдат спестени от по-добри закони

Това сочи анализ на Съвета за административна реформа

Приоритетите на Съвета за административната реформа (САР) целят постигане на още по-голяма прозрачност в управлението, партниране с гражданското общество, улесняване на бизнеса и оптимизация на администрацията. Това каза вицепремиерът по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъчварова на първото за годината заседание на Съвета. В него участват ръководителите на всички министерства, както и на други държавни институции, представители на областните управители и на НСОРБ.

На заседанието бе одобрена Пътната карта за изпълнението на Стратегията за развитие на държавната администрация за периода 2015-2020 г. Основното финансиране на изпълнението й ще се осигурява от ОП „Добро управление“. Мерките, заложени в Пътната карта, включват засилване на партньорството между гражданското общество и правителството, като за целта ще се работи по увеличаване на достъпа на гражданите до публични данни. Ще бъдат оптимизирани и процесите за обществени консултации.

Вицепремиерът предвижда и въвеждането, в партньорство с Народното събрание, на оценка на въздействието на нормативните актове.

"Важно е да се отчете икономическото и социалното въздействие на нормативните актове, както и това върху околната среда и в други области, защото неустойчивото законодателство влошава бизнес средата”, подчерта Антон Герунов, секретар на САР и началник на Политическия кабинет на вицепремиера Бъчварова. По думите му, оценката на въздействието ще спести на бизнеса над 1 млрд. лв. директни и индиректни разходи през следващите три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във