Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Над 1 млрд. лева дадохме на пенсионерите по време на пандемията

"С над 1 милиард лева са подпомогнати българските пенсионери по време на пандемията, причинена от коронавируса." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът осигури 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за месец април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Над 2 100 000 пенсионери получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август миналата година. Но и преди това правителството е подкрепяло пенсионерите и за Великден, и за Коледа, като за целта се осигуряваха по 50 милиона лева", подчерта Борисов. Той добави, че стриктно спазваната в последните години финансова дисциплина и доброто функциониране на пенсионната система позволявали днес - във времето на пандемията, пенсионерите, които са сред най-уязвимите, да бъдат активно подкрепяни от правителството.

"През месец април ще изплатим и по 120 лева на 392 000 пенсионери, които имат пенсия между 300,01 лв. и 396 лв., както е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване", посочи социалният министър Деница Сачева в хода на правителственото заседание.

Премиерът отбеляза също, че поддържаният нисък дефицит у нас и фактът, че "България е втората държава по най-нисък външен дълг в Европейския съюз след Естония, гарантират още осигуряването на средства както за изграждането и ремонти на църкви, манастири, джамии, но и за антикризисните мерки за нуждаещи се групи като културните дейци".

Facebook logo
Бъдете с нас и във