Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 1 млн. лв. приходи от дигитални права отчете "Музикаутор"

През 2021 година организацията на автори и музикални издатели - "Музикаутор" отбелязва поредна година на растеж и рекорден скок на приходите си от онлайн платформи. Това става ясно от годишния отчет за дейността на сдружението, приет от Общото събрание на "Музикаутор", провело се в понеделник, 28 март 2022 г., в Софарма ивент център, в София.

Общите приходи от ползватели на музикални права, генерирани през 2021 г., са в размер на 9 491 670 лева и те отбелязват ръст от 8% спрямо 2020 година.

В сектор „Дигитални права“ събраните авторски възнаграждения през 2021 г. възлизат на 1 191 768 лева. Ръстът е рекорден – 222%, като увеличаване на приходите спрямо предходната година се наблюдава при всички видове дигитални услуги.

Основен източник на възнаграждения за авторите от дигитални права остават музикалните дигитални платформи и платформите с генерирано от потребителите съдържание, които формират 63.38% от общите приходи в сектора.

Сред тях са Spotify, Amazon Music, Apple Music&iTunes и YouTube. Едни от най-значимите договори в сектора се случиха именно през 2021 г., когато "Музикаутор" лицензира за България международната музикална платформа Tidal, социалните мрежи Instagram и Facebook, както и най-популярната платформа за кратки видеа TikTok.

Музикаутор отчита и сериозен ръст на разпределените авторски възнаграждения. През 2021 г. те са в размер на 12 872 502 лв. и според сдружението се дължат на действията, които то е предприело за преодоляване на сериозните закъснения в разпределенията на чуждестранния репертоар. По този начин за първи път двете разпределения - и за български, и за чуждестранен репертоар, са били завършени по едно и също време. Сериозен принос за това има внедряването на новия софтуер за разпределение MUSIT, който оптимизира ръчната работа до 70% в зависимост от вида на разпределението и качеството на отчетите, получавани от различните ползватели.

Основната дейност на "Музикаутор" е да събира авторски възнаграждения за музиката, използвана от телевизии, радиа, заведения и търговски обекти, онлайн платформи, организатори на концерти и други, след което да разпределя получените възнаграждения към авторите на произведенията.

След значителния спад на приходите през 2020 г., през изминалата година концертният бизнес отбелязва значителен ръст от 48.5%, като събраните авторски възнаграждения са в размер на 473 751 лева.

Ръстът е факт, след като от "Музикаутор" са насочили усилията си да лицензират по-голям брой малки събития, като по този начин компенсират последствията от продължаващата през 2021 г. пандемична обстановка и частичните ограничения в капацитетите на залите като една от мерките за борба с разпространението на COVID-19.

Реализираният приход в търговския и туристически сектор през 2021 г. е в размер на 1 124 565 лв. и бележи ръст от 3.87% спрямо предходната година.

От "Музикаутор" уточняват, че, за да подпомогнат бизнеса в COVID-кризата, са предложили гъвкави условия за целия пазар, които включват удължени срокове за заплащане на възнагражденията, запазени размери на браншовите и индивидуалните отстъпки, както и гаранции, че заплащаните авторски възнаграждения се отнасят само за периодите, в които обектите са отворени.

Освен това от 2021 г. получаването на музикален лиценз от "Музикаутор" се случва изцяло електронно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във