Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 1 милион софиянци може да останат без парно

Комплексното разрешително на „Топлофикация София“ не е удължено от Изпълнителната агенция по околна среда. Без него дружеството нарушава екоизискванията и е възможно да бъде затворено. Отнемането на разрешителното е във връзка с неизпълнено задължение към европейското законодателство от страна на „Топлофикация София“ за допустимите норми емисии на азотен оксид. Темата спешно влезе за обсъждане в парламентарната Комисия по енергетика и климат. 

Съществува риск над 1 млн. столичани (над 400 000 домакинства, учреждения, болници, училища, администрации) да останат без парно и топла вода от 1 октомври. За това алармираха от парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме". Според тях е възможно хората да останат и без ток от 1 октомври 2021 г. Затова настояват за изслушване в парламента на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Председателят на ПГ ИБГНИ Мая Манолова обвини "Има такъв народ", в лицето на председателя на парламента Ива Митева и на председателя Комисията по енергетика Иван Хиновски, че разпъват политически чадър над ГЕРБ-София по въпроса с изслушването на Фандъкова.

"Проблемът е, че няма енергийна мощност, която да замести „Топлофикация София“, която произвежда близо 4000 мегаватчаса годишно. При спирането на топлофикацията се изправяме пред риск от режим на тока. Крайно време е столичният кмет да спре да се крие, когато чуе думата „Топлофикация София", каза Манолова. Според нея Фандъкова и ГЕРБ залагат политическа мина в предстоящата предизборна кампания. А сметките показвали, че отоплението на ток, в сравнение с отоплението на парно, ще струва с 500 лв. повече за отоплителен сезон или средно 1152 лв., а инсталациите на хиляди сгради в столицата не са съобразени да се отопляват само на ток.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ искат изслушване през следващите пленарни дни и на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и на изпълнителния директор на "Топлофикация София" Александър Александров, за да представят в пленарната зала какви действия смятат да предприемат, така че хората да не останат без ток и парно от 1 октомври.

Изискването „Топлофикация София“ да поднови своите инсталации е от 2017 г. Четири години Столична община е имала възможност да предприеме действия и е имало четири бюджета, в които да се заложат средства за обновяване на инсталациите, които възлизат на около 190 млн. лв. Отговорност за това носят ГЕРБ, където Йорданка Фандъкова доскоро беше зам.-председател, заяви Димитър Делчев от ИБГНИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във