Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 1 милион жилища в България са необитаеми

По данни на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) необитаемите жилища в България са 1 220 416, което прави 31.40%. Необитаемите жилища в селата 42.96%. В София-област необитаемите жилища са 48.2%, в Перник - 44.9%, Бургас-област - 43.7%. От друга страна, 40% от домакинствата в страната живеят в пренаселени жилища, което също само по себе си е голям проблем.

Според зам.-министъра на на регионалното развитие Малина Крумова за голяма част от празните жилища се водят спорове между наследници. Другата причина е, че собствениците на имот са заминали за чужбина и не са отдали апартамента под наем.Другата причина е, че собствениците на имот са заминали за чужбина и не са отдали апартамента под наем.

Крумова заяви, че чрез Националната жилищна стратегия трябва да идентифицират проблемите на жилищната и имотна система, както и целите, които трябва да се предприемат, за да се постигнат крайните резултати. Според нея трябва да се постигне устойчив жилищен сектор, по прозрачен пазар на имоти, информация и институционална рамка за воденето на политика за закупуване на жилища и предоставяне на точна информация на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във