Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди изпълнението на мярката 60:40

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе редовно присъствено заседание от 11.30 ч. в Гранитна зала в сградата на Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър.

В рамките на дневния ред ще бъдат обсъдени пет точки. Една от тях е законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса социално осигуряване, внесен от Искрен Веселинов и група народни представители.

Ще бъдат разгледани и проект на постановление на Министерския съвет за допълнение на Методика за определяне на линията на бедност за страната, приета с Постановление № 241 на Министерския съвет, както и проект на постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2021 година. По предложение на правителството тя трябва да бъде 369 лева или с 6 лева повече спрямо линията на бедност тази година. 

Тристранният съвет ще обсъди законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди анализ на изпълнението на Постановление № 55 на Министерския съвет от 2020 г. (мярката 60/40).  Очакват се промени в дизайна на схемата 60 на 40, която бе разработена за подкрепа на работодателите в условията на кризата от Ковид-19. Вярно е, че благодарение на нея са запазени хиляди работни места в различни отрасли, но също така не са малко и компаниите, които  все още не могат да се възползват от нея или смятат възможностите й за ограничени. 

От бизнеса настоява и за допълнителни мерки за подкрепа. Факт е и това, че парите малко бавно стигат до фирмите, които в момента имат нужда от тях. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във