Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАЦИОНАЛНИЯТ РАМКОВ ДОГОВОР СКАРА ПАРТНЬОРИТЕ

Националната здравноосигурителна каса публикува в уебсайта си вариант на Националния рамков договор за 2006 г., който не е договорен с управителния съвет на Българския лекарски съюз. Това предизвика остра реакция сред ръководството на съсловната организация.
Публикуван в Държавен вестник, този вариант на договора ще ни накара да заведем дело - заяви пред БАНКЕРЪ заместник-председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. - Повече от 80 текста се различават от последно съгласувания документ. Разполагаме със стенографски запис на всички срещи между управителните съвети на НЗОК и на БЛС, както и с протоколи от заседанията с новия управителен съвет на касата. На 18 декември, когато изтичаше срокът за подписване на рамковото споразумение, само два часа не бяхме в здравната каса и очевидно това време е било достатъчно, за да ни се поднесе и без да подозираме - да подпишем едностранно променен вариант. Въобще не сме очаквали такива действия от институция като НЗОК.
Изненадващите промени в рамковия договор за 2006-а засягат частта за медицинската помощ, тъй като от другата съсловна организация - Съюза на стоматолозите, нямаше подобна реакция.
Още преди обнародването на рамковото споразумение в Държавен вестник много здравни специалисти изразиха негодувание от клиничните пътеки и цените им, включени в него. НЗОК ни излъга тази година. На преговорите с касата и на лекарския събор се говореше едно, а после се оказа съвсем друго. След последното договаряне трябва да обявим, че България изостави новородените. За цялата страна е предвидено да се плати общо за 2400 болни новородени, което е нищожно на фона на 75 000 бебета. Това, което казвам, не е нито жестоко, нито е измислица - просто съм притеснен за издръжката на нашите болни, заяви директорът на Първа АГ-болница в София д-р Методи Янков.
Задочният отговор на шефа на НЗОК д-р Иван Букарев бе, че не е възможно да се определят такива цени на пътеките, които да задоволят всички медици. За следващата година стойността на раждането е по-висока, а освен това след първите месеци ще има регулация на случаите и на цените в болниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във