Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Националният инвестиционен фонд с бюджет от 10 млн. лв.

Десет милиона лева ще бъде бюджетът на Национален иновационен фонд (НИФ) за 2014 година. Парите ще се изразходват по трите най-големи пера на фонда. Това обяви изпълнителния директор на Агенцията за малки и средни предприятия Евгений Иванов на пресконференция в Българската телеграфна агенция.

За плащания на проекти класирани на предишен етап ще отидат 1.9 млн. лева. Два милиона лева още са разходите на НИФ свързани с членството на България в инициативата "Еврика". За седмата конкурсна сесия за набиране на проекти в сферата на научноизследователските и техническите сфери са заделени 5.8 млн. лева. По първата линия максималната сума, която може да се отпусне на проект е 500 хил. лева. Там кандидатите трябва да реализират идеята си от една до три години в сферата на индустриалните научни изследвания и експерименталното развитие. За техническите сфери субсидията е до 50 хил. лв. и проектът трябва да бъде готов до една година. Срокът за подаване на документи по двете направления е 31 март 2014 година.

Иновационният фонд, който е под шапката на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия обяви секторите "Машиностроене", "Електроника и електротехника", "Фармация", "Производство на химични продукции", "Мебели", "Хранително-вкусова промишленост" и "Творчески индустрии" за приоритетни.

"Финансирането на проектите по Националния инвестиционен фонд е добра възможност да се запълни вакуума между двете оперативни програми за конкурентноспособност", каза изпълнителният директор на Агенцията Евгений Иванов.

НИФ стартира своята дейност през  2005 г. и оттогава до сега е финансирал проекти на обща стойност 35 млн. лева.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във