Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Националният борд по туризъм ще настоява за 9% ДДС и през 2022 г.

Националният борд по туризъм /НБТ/ ще настоява да бъде запазена намалената ставка от 9% ДДС за ски услугите (лифтове), хотелите, туроператорите и ресторантите в бюджета на държавата за 2022 година. Това съобщиха от браншовата организация. Мотивите са, че мярката ще подпомогне на бизнеса и ще стимулира сектора туризъм.
В допълнение към това държавата трябва да поеме и такса смет и половината от данък сгради на хотелите за една година, тъй като в момента те са непосилни за собствениците. Дори обектите, които не работят, продължават да дължат данък сгради и такса смет, посочват от Националният борд по туризъм. От организацията напомнят, че хотелският бизнес е единственият, който не е подпомогнат от държавата. "Готови сме и с други конкретни предложения, които да представим по време на предстоящото обсъждане на Закона за държавния бюджет за следващата година", посочва Полина Карастоянова, изпълнителен директор на браншовата организация.
Зимният туризъм първи ще понесе сериозни удари от ниската ваксинация, скъпия ток и липсата на кадри, смятат от борда. Също така се усеща острата нужда от кадри, които напускат туризма. Хотели в зимните курорти може и да не отворят заради тежката ситуация.
Зимните курорти все още не могат да определят цените на лифт картите заради поскъпването на електричеството и неяснотите дали ДДС ще остане 9% и през 2022 г., изтъкват от Националния борд по туризъм. Експертите й отбелязват, че в момента няма хоризонт за планиране на предстоящия сезон. Наблюдава се пълна неяснота и несигурност в сектора.
Хотелиерите в зимните курорти ще разчитат отново предимно на българските туристи. Интерес има заявен от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия. Запитвания се наблюдават и от Полша. Бизнесът се надява да тръгнат чартърите от Ирландия и Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във