Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Национална аптечна карта ще следи за потребностите от лекарствени продукти

Парламентът прие промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на второ четене. Депутатите гледаха промените през вчерашния ден, а днес продължиха работата по законопроекта.

С измененията се предлага създаване на Национална аптечна карта. Чрез нея ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, отпускани в аптечната мрежа. Картата ще се изработва въз основа на областни аптечни карти. С нея ще се определят областите, общините и населените места с недостиг на открити аптеки, чрез извършване на анализ за достъпа на населението до аптеки, които осъществяват дейности по приготвяне на лекарствени продукти, отпускане на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества и други.

С предлаганите нормативни промени се цели изпълнение на ангажиментите, възложени от Министерския съвет през 2018 година за приемане на мерки за трансформация на модела на административно обслужване и създаване на условия за прилагане на европейски регламент и директива.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във