Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА ЗАПОЧВА С ЕЛЕНИТЕ

Още преди правителството на Симеон Сакскобургготски да поеме държавното кормило, намеренията на Национално движение Симеон Втори за ревизия на някои приватизационни сделки, сключени от администрацията на Захари Желязков, започнаха да се осъществяват.
В края на миналата седмица тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви за противозаконна продажбата на 60% от черноморския курортен комплекс Елените. Делото беше заведено от единия от неуспелите кандидати - РМД-то Елените турс. Въпреки че то предложи най-висока цена за приватизирания през юни 1999 г. атрактивен туристически обект (9.1 млн. щ. долара) и дори парафира предварителен договор, неговата оферта бе декласирана. Служителите на АП разкриха, че двама от акционерите му са го напуснали. Затова за купувач бе предпочетено другото РМД - Елените инвест, даващо едва 7 млн. щ. долара за мажоритарния пакет на комплекса. То бе класирано от посредника по сделката KPMG-Barents Group-United Consulting на второ място и по показателите - цена, инвестиции и работни места. Неуспелият кандидат предлагаше също така да се издължи за седем години, докато победителят - за десет. На всичко отгоре Елените инвест, зад което се твърди, че стои бившият шеф на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев, плати само 10% от парите в брой, а останалите - в компенсаторки. Всички тези различия, изглежда, не са впечатлили особено Желязков и неговите хора, но не и магистратите, които намериха основанията на обжалващата страна - Елените турс, за основателни.
През седмицата от АП заявиха, че още не са получили официално решението на ВАС, но със сигурност ще обжалват на по-висша инстанция. В този случай спорът едва ли ще се реши преди есента. Да не се забравя обаче, че начело на приватизационната агенция вече ще е човек от НДСВ. Представители на икономическия екип на движението заявиха за в. БАНКЕРЪ още преди месец, че сделката за Елените ще е сред първите, които ще бъдат ревизирани. Така че нищо чудно бъдещият шеф на ведомството да оттегли жалбата и по този начин курортът да стане първият национализиран обект след идването на власт на новия кабинет.
Но най-интересно ще е оттам нататък. АП ще трябва да върне платените от Елените инвест пари (7 млн. щ. долара). Само че 90% от тях бяха издължени с компенсаторки, а въпросът как могат да се върнат тези записи стои открит. Юристи са на мнение, че е необходимо въпросните 6.3 млн. щ. долара да се платят на РМД-то в брой по сегашния курс на компенсаторните инструменти. С други думи, ако се приеме, че записите ще струват след няколко месеца 20% от номиналната им стойност, то ще се наложи АП да се бръкне за РМД 1.260 млн. щ. долара в брой.
Според тогавашния консултант по сделката, а сега царски икономист, Владимир Каролев при развалянето на сделката ще настъпи тотална бъркотия. Каролев смята, че най-добрият начин за уреждане на казуса е сключване на тристранно споразумение между Елените инвест, Елените турс и Агенцията за приватизация. Като преди това оценители изчислят каква точно сума трябва да даде новият печеливш на сегашния собственик на Елените. Нейният размер, разбира се, ще зависи от направените инвестиции в Елените през последните две години и от това колко пари са извадени от дружеството за същия период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във