Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Национализацията на Uniper ще струва на Германия 8 млрд. евро

Правителството на Германия може да инвестира 8 млрд. евро в енергийния концерн Uniper в рамките на плана за неговата национализация. Това пише вестник Handelsblatt като се позовава на свои източници.

"Пакетът от мерки за стабилизация на Uniper, приет  през юли, трябва да бъде изменен. Предвижда се увеличение на капитала в размер на осем милиарда евро", се казва в материала.

Според информацията от източниците, федералното правителство трябваше да вземе решение за национализацията на компанията на своето заседание на 21 септември. Оставаше само да се уточнят няколко воъроса, включително по-нататъшното събиране на таксите за газ в случай на пълна национализация на Uniper.

За да остане компанията на повърхността, трябваше да ѝ помогне кредит от държавната банкова група KfW. Но, ако събирането на таксите за газ не се прилага или пък то започне от края на октомври, то правителството на Германия ще бъде принудено да мисли за по-нататъшна пряка помощ на концерна, се твърди в статията.

На 20 септември от финландския енергиен холдинг Fortum, който е основен акционер в Uniper, заявиха, че правителството на Германия ще трябва да ѝ върне паричните средства, които са били похарчени за оказване на помощ на немската компания, в случай на национализацията й. Окончателно решение засега няма.

"От Fortum потвърждаваме, че преговорите са на финален етап. Сред обсъжданите елементи на договора са продажбата на акциите на Uniper на германската държава, връщане на финансирането, предоставено от Fortum на Uniper, и планирана инвестиция в капитала на Uniper от правителството", се казва в изявление от финландската компания.

За възможността от национализация на енергийния концерн Uniper от правителството на Германия, Bloomberg съобщи още на 14 септември. Тогава се говореше, че делът на държавата в компанията ще се увеличи от 30% на 50% от капитала. На 20 септември агенцията уточни, че Берлин планира да направи изявление по темата през тази седмица.

"Унипер" е един от най-големите европейски клиенти на руския газов гигант "Газпром". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във