Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Наближаващата зима развихри незаконната сеч

С настъпването на зимния сезон, набезите в горите зачестяват. А злоупотребите  се превръщат в ежедневие. От изпълнителната агенция по горите все по-често съобщават за задържането на различни , обикновенно малки количества незаконно добита дървесина. Но когато става въпрос за ежедневно повтарящи се нарушения, няма как да не си припомним онзи стар слоган "с малки суми, но редовно...."

И ако  ставаше дума за една натоварването на една каруца дърва за огрев, за да може някой социално слаб да осигури поне донякъде топлината в дома си, това макар и в нарушение на Закона  би могло да бъде „ преглътнато “ , но в много от случаите иде реч  за далеч „по-структурирано“  ограбване на българската гора.

Как иначе да си обясним факта, че само в днешнато си съобщения от Агенциата по горите посочват служителите от РДГ – София са задължали над 80 кубика незаконна дървесина, но както сами те посочват ставало дума за „строителна дървесина в размер на 68 плътни куб. метра“  плюс малък обем  дърва за огрев.

Очевидно тук не става дума просто за препитание...

Въпреки ежедневните напъни  на  служителите на Регионалните  дирекции  по горите да доказват извършените от тях  стотици проверки в различни региони , успехите им очевидно  са повече от спорни, а цифрите остават общо взето една гола статистистика.

Неотдавна представителството на международната природозащинтна организация "WWF Бългaрия" изнесе потресаващи факти в тази посока. Според тяхното изследване гoдишният oбeм нa нeзaкoннaтa ceч в Бългaрия дocтигa 2.4-2.7 млн. плътни куб. мeтрa, кoeтo e мeжду eднa чeтвърт и eднa трeтa oт oбщия дoбив нa дървa в cтрaнaтa.

Cпoрeд изчиcлeниятa нa прирoдoзaщитницитe нeзaкoннaтa ceч фoрмирa ceнчecт бизнec зa близo 150 млн. лв. гoдишнo. В изcлeдвaния, направени за седем гoдишeн пeриoд WWF все пак oтчете  нaпрeдък нa Бългaрия в бoрбaтa c нeзaкoнния дървoдoбив cпрямo дaннитe, кoитo прeдocтaви в дoклaдa cи прeди десетилетие. Тoгaвa  oбeмът на незаконната сеч  зa гoдинa e бил oкoлo 3.7 млн. куб. мeтрa лeжaщa дървecинa при oфициaлeн дoбив 5.8 млн. куб. метра. Прeз 2012-а пък  гoдишният oбeм нa нeзaкoннaтa ceч е дocтигнал  2.4 млн. куб. мeтрa при oфициaлeн дoбив 6.9 млн. куб. метра.

Преди година  от министерство на земеделието уж за пореден път развяха знамено на „засиления контрол“  и за пореден път заляха медийното пространство с цифри, доказващи хиляди проверки и стотици съставени актове на нарушителите. Най -честите нарушения, които всеки път биват изтъквани от експертите добив на дървесина, без контролна марка и по-късно превозването и без наличие на превозен билет.  Ежегодно биват задържани стотици  моторни превозни средства,  коне, каруци,  моторни триони и други уреди за незаконен дърводобив, но очевидно това не може да спре нарушителите.

В  началото на лятото фондът за дивата природа (WWF) и Интерпол дори обявиха, че обединяват усилия в борбата с престъпленията в горите, като дадоха старта на общ проект  с партньорите си от Германия, Румъния,Франция и Белгия. Стана ясно, че опитът е показал, че ограничаването на престъпленията срещу околната среда не може да стане само с въвеждането на законодателни мерки и санкции при спорадични проверки от страна на отговорните власти. И призоваха, за да бъдат  успешни мерките да се прояви  разбиране и участие на цялото общество. В Румъния, България, Словакия и Украйна проектът трябваше да се съсредоточи върху незаконната сеч в рамките на Европейския съюз и върху трансграничните горски престъпления.

Проектът включваше  дейности по обмен на информация, повишаване на осведомеността, изграждане на капацитет на гражданските организации, работещи по темите с незаконните дейности в горите, както и на отговорните държавни институции. Беше изтъкнато, че чрез корупционни практики, измами и фалшифициране на документи нелегално добитата дървесина все по-често прониква на пазара за дървен материал. Поради избягването на разходи като плащане на данъци, лицензи и разрешителни, нерегламентирана дървесина наводнява пазара, подбива цените и води до огромни загуби за компаниите, които се стремят да произвеждат дървен материал в рамките на закона.

През 2013 -а Европейският съюз прие Регламент за дървения материал (EUTR) с амбициозната цел да сложи край на незаконния дърводобив и търговия с дървесни продукти. Въпреки това, пропуските в прилагането му от страна на държавите-членки продължават да възпрепятстват реалната промяна в порочната практика с незаконния дърводобив, алармират от природозащитната организация.

И дадоха ясно да се разбере, че тя е престъпление не само срещу околната среда, но и срещу националната икономика.

Какви допълнителни мерки ще бъдат предприети от тук нататък, и колко успешни ще са те, остава да гадаем.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във