Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Набиулина прогнозира пик на инфлацията в края на годината

Председателката на руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че пикът на годишната инфлация в Русия ще дойде в края на 2022 година. Това тя е  съобщила след заседанието на съвета на директорите на регулатора.

Руската централна банка е преразгледала към значително повишение на прогнозата си за инфлацията в Русия през тази година до 18-23 на сто. А очакванията са показателят да спадне до 5-7% през следващата година и да се върне към равнище от 4 на сто през 2024-а.

Към 22 април годишната инфлация в Русия е достигнала 17.6% при 16.7 на сто през март и се очаква да нараства през следващите месеци.

Руската централна банка реши да понижи водещата си лихва с три процентни пункта - от 17 до 14 процента. Припомняме, че регулаторът рязко вдигна основния лихвен процент до 20% при налагането на първата вълна санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна в края на февруари. На 8 април ставките бяха понижени до 17 процента. 

По-рано Набиулина съобщи, че обвързването на курса на рублата към златото не се  обсъжда.

Тя е отбелязала, че инфлационният натиск в Русия в последните две седмици се е  стабилизирал.

Преди това председателката на Банката на Русия заяви, че новите санкции срещу страната са оказали влияние върху всички сектори на руската икономика. По нейните думи, проблеми има в много производства. Например, появили са се трудности в шивашкото производство, в хартиения  отрасъл.

Набиулина добавя, че има сериозни затруднения с логистиката, тъй като за руските превозвачи е затворена границата с Европейския съюз, а за руските кораби са затворени европейските и американските пристанища.

Банката на Русия подготвя необходимите мерки за правна защита на  руските златно-валутни резерви,

които попаднаха под санкции. Това е заявила Набиулина. „Що се отнася до възможната конфискация на замразените части от руските резерви, то ние подготвяме необходимите мерки за правната им защита в случай на всякакво развитие на ситуацията. Това е голяма организационна и  юридическа работа“, е казала Набиулина, отговаряйки на въпрос за подготвяното от САЩ предаване на замразените резерви на Русия в полза на Украйна.

Набиулина е съобщила, че сега регуляторът активно разработва стратегия и тактика за действие по този въпрос, но според нея засега е рано да се разкриват детайли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във