Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

На Василев ще му помага бивш съдружник

Със заповед на служебния премиер Марин Райков от сряда (20 март) Божан Стоянов, Ирена Младенова и Виолета Лорер бяха назначени за заместник-министри на икономиката, енергетиката и туризма. Новите помощници на харвардския възпитаник Асен Василев предизвикват доста противоречиви отзиви още отсега.


Божан Стоянов, който ще отговаря за енергетиката, е напълно непознат в бранша. У нас той е далеч по-популярен като кумец на бившия финансов министър от кабинета на НДСВ Милен Велчев. Името му се свързва още с българския Уолстрийт клуб в САЩ, а освен това е бил участник в икономическия екип на Българският Великден.


По времето на кабинета Сакскобургготски Стоянов бе сред представителите на кандидат-купувача на Булгартабак - Тъбако кепитал партърнс холдинг. Проверка в търговските регистри показва, че е бил съдружник на Асен Василев в регистрираното в началото на 2005 г. Партнършип кънсалтинг ексчейндж ООД. Дружеството е основано с предмет на дейност Търговско посредничество с разнообразни стоки, но просъществува само две години и половина.


Иначе Божан Стоянов е роден на 22 май 1963 година. Завършил е Английската гимназия в София. Дипломата си за висше образование получава в МЕИ със специалност Промишлена топлотехника. Следвал е финанси в бизнес училището на университета в Пенсилвания и завършва като магистър по бизнес администрация. Женен е и има три дъщери.


Ирена Младенова пък бе съветник по въпросите на оперативната програма Конкурентоспособност на първия министър на икономиката в кабинета Борисов - Трайчо Трайков, и напусна ведомството заедно с него. След това работи в кабинета на президента Росен Плевнелиев. Сега тя ще се занимава приоритетно с развитието на малките и средните предприятия. Преди това е била директор на Института за икономическа политика. Защитила е бакалавърска и магистърска степен Мениджмънт в СУ СВ. Климент Охридски. Има магистратура и в областта на банките и финансите.


Виолета Лорер, която ще поеме туристическия ресор, е от Варна и има семейна фирма за IT услуги - 4С България. Завършила е Икономическия университет в морската ни столица, ако се съди по професионалната й биография в мрежата Linkedin. Била е ръководител в белгийската компания Юмикор - най-голямата в света за обработка на цветни метали и производител на катализатори за коли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във